Bucuria de a trăi cu El – Prelegere pentru tineret

Bucuria de a trăi cu El – Prelegere pentru tineret

with Niciun comentariu

Tineri sau mai puțin tineri, ne bucurăm deopotrivă ca în viața noastră de zi cu zi să avem prieteni adevărați. Pe lângă membrii familiei, ne dorim să avem și alte persoane cărora să le putem împărtăși unele experiențe pozitive sau negative, să participăm împreună la activități comune, îndrăgite de ambele părți. Numărul prietenilor poate fi mai mare sau, în unele cazuri, ne bucurăm chiar dacă avem fie și un singur(ă) prieten(ă) pe care știm că putem conta cu adevărat.

În zilele noastre termenul de prieteni este foarte des utilizat. Chiar și în spațiul virtual, tinerii își doresc să aibă mulți prieteni pe Facebook, Instagram sau alte rețele de socializare. Aici se obișnuiește să se posteze diferite imagini sau video-uri, cu scopul de a arăta așa zișilor prieteni lucrurile cu care se identifică, din diferite domenii, cum ar fi: îmbrăcămintea pe care o poartă, ceea ce mănâncă sau beau, ce muzică sau filme le place să vizioneze, locul unde merg în vacanță și alte aspecte ale vieții de zi cu zi pe care doresc să le expună public și care astfel să poată fi văzute de câți mai mulți prieteni în cât mai scurt timp posibil.

Aprecierea prietenilor este calculată de multe ori prin numărul de likeuri primite sau prin numărul comentariilor. În ciuda mulțimii prietenilor pe care îi avem în spațiul real sau virtual, constatăm cu uimire și surprindere totodată, că, atunci când avem cea mai mare nevoie de prieteni adevărați, care să simtă împreună cu noi, care să se bucure sau să plângă cu noi, care să ne sprijine în momente mai dificile, cărora să le putem destăinui anumite secrete sau nevoi personale, există foarte puțini sau poate niciunul, care să ne fie alături în astfel de circumstanțe.

În Sfânta Scriptură sunt numeroase exemple sau versete care ne descriu principiile unei prietenii adevărate: „Prietenul adevărat iubește oricând, și în nenorocire ajunge ca un frate.” (Proverbe 17:17), „Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi.” (Ioan 15:13). De asemenea, Biblia ne avertizează și despre pericolele unor prietenii false, superficiale sau chiar periculoase: „Nu vă înșelați: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune” (1 Corinteni 15:33), „Cine își face mulți prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ține mai mult la tine decât un frate.” (Proverbe 18:24).

Cuvântul lui Dumnezeu ne descoperă pe Cel care poate fi oricând Prietenul adevărat, care Și-a dovedit dragostea Sa față de noi prin faptul că Și-a dat chiar propria viață, ca să ne poată salva din această lume a păcatului și astfel, printr-o relație reciprocă de prietenie cu El în viața noastră de zi cu zi, să ne poată oferi, la întoarcerea Sa, un loc special, la dreapta Lui, în Împărăția Sa. Domnul Isus spunea: „Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ce vă poruncesc Eu.” (Ioan 15:14).

Pentru această relație de prietenie, Isus a dăruit totul, chiar propria Sa viață. Cu toate că Isus este Stăpânul Universului, bucuria Lui supremă, chiar este aceea de a ne avea pe fiecare dintre noi ca cei mai buni ucenici și prieteni, cu condiția ca noi să alegem să renunțăm la orice lucru care Îi produce Lui întristare și care ne cauzează chiar și nouă atât de mult rău. El a spus: „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt; sau va ține la unul și va nesocoti pe celălalt; nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona.”(Matei 6:24). „Tot așa, oricine dintre voi, care nu se leapădă de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu.” (Luca 14:33).

În această săptămână de rugăciune vom studia în detaliu anumite subiecte care sunt foarte importante în relația noastră cu Isus. Cele șapte subiecte pe care le vom studia cu multă rugăciune și sub influența Duhului Sfânt se bazează pe versetul din Filipeni 4:8: „Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească.” De șase ori în acest verset apare termenul „tot”, iar de două ori apare cuvântul „orice”, urmat de anumite trăsături cum ar fi: adevărul, cinstea, dreptatea, curăția, iubirea, primirea, fapta bună și lauda, trăsături pe care Cuvântul lui Dumnezeu le consideră ca fiind extrem de importante în viața noastră.

Dăruieşte totul prietenului tău Isus, dăruiește-I viața ta, capacitățile tale, tinerețea ta, energia ta, slujirea ta, sentimentele tale, deoarece tot ceea ce avem, am primit din mâna Lui. Doar astfel vom putea descoperi adevăratul sens al vieții, adevărata fericire după care atât de mulți dintre noi tânjim: bucuria de a trăi cu El.

„Fiule, dă-mi inima ta și să găsească plăcere ochii tăi în căile mele.” (Proverbe 23:26), „căci Domnul Își întinde privirile peste tot pământul, ca să sprijine pe aceia a căror inimă este întreagă a Lui…”(2 Cronici 16:9).

Fie ca prin Harul Său aceasta să fie experiența fiecăruia dintre noi.

Amin!

Ghiță Ulici, Secretarul Departamentului de Tineret al Uniunii Române a AZȘ-MR

1. Alege Adevărul!

de Cristian Rădoiaș

Rulează videoul

2. Vrednic de cinste

de Adrian Barnea

Rulează videoul

3. Tot ce este drept

de Adrian Rădoiaș

Rulează videoul

4. Tot ce este curat

de Neluțu Dărămuș

Rulează videoul

5. „…Tot ce este vrednic de iubit…”

de Eric Todoran

Rulează videoul

6. Vrednic de primit

de Radu Ioniță

Rulează videoul

7. Orice faptă bună și orice laudă…

de Slavic Popa

Rulează videoul

Gând de final

„Religia lui Hristos nu distruge și nici măcar nu slăbește nici o abilitate. Ea nu te va face în nici un fel incapabil de a trăi bucuria unei reale fericiri, ea nu-ți va scădea interesul pentru viață sau să te facă indiferent la solicitările prietenilor și ale societății. Religia nu învăluie viața într-o pânză de sac, nu se exprimă prin suspine și gemete. Nu, nu! Cei care fac din Dumnezeu începutul, sfârșitul și ceea ce este mai bun în tot ceea ce fac, sunt cei mai fericiți oameni din lume. Zâmbetele și strălucirea nu sunt alungate de pe chipul lor. Religia nu-l face pe cel ce o adoptă aspru și necioplit, neîngrijit și nepoliticos; din contră, îl cultivă și îl înnobilează, îi rafinează gusturile, îi sfințește judecata și îl pregătește pentru a se potrivi cu societatea îngerilor cerești și pentru casa pe care Isus a pregătit-o.” (E. G. White, „Solii pentru tineret”, p. 38)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.